Jeugdpagina

Jeugd

De Gemzen kent meer dan 100 jeugdleden! Bij zowel de pupillen als bij de junioren staat het plezier in bewegen voorop. We trainen in leeftijdsgroepen met voor iedere groep een eigen programma. Door middel van gevarieerde trainingsvormen worden het bewegen en de coördinatie geoefend.

Bij de pupillen (vanaf 6 jaar) wordt er door het doen van  spelletjes en veel verschillende oefeningen ervaring opgedaan met werpen, lopen en springen. Al vanaf 6 jaar kan er deelgenomen worden aan wedstrijden, op de eigen baan of in de regio. Voor veel kinderen is dit een leuke manier om het “echte atletiek” te leren kennen.

 

Bij de junioren (vanaf 12 jaar)  worden de technische aspecten van de atletiek belangrijker. Vanaf ongeveer 14 jaar gaan de meeste kinderen een voorkeur voor specifieke atletiekonderdelen ontwikkelen. Zowel tijdens trainingen als wedstrijden zullen zij zich meer gaan specialiseren. Hierbij wordt gewerkt aan een verbetering van de prestatie, ieder op zijn of haar eigen niveau. 

 

 

Voor veel jeugdleden is het kamp vlak voor of na de zomervakantie een hoogtepunt: de pupillen en D-junioren kamperen op ons eigen terrein, de oudere jeugd trekt er op uit naar steeds een andere locatie.

 

 

Op de JEUGDPAGINA en in de PUPILLENHOEK vindt u alle informatie over trainingstijden, kennismaking, nieuwsberichten en wedstrijdinformatie. 

 

 

Vijf Vooroordelen 

ATLETIEK IS ALLEEN MAAR LOPEN 

NEE. Atletiek is juist de moeder der sporten en kent veel verschillende onderdelen. Al van jongs af aan worden pupillen vertrouwd gemaakt met de vele bewegingsvormen en technieken van atletiek . Het lopen, op een correcte en energiezuinige manier, is daar slechts één onderdeel van. Diverse vormen van werpen en springen worden getraind in allerlei spelvormen. Op die manier worden grove en fijne motoriek bijgeschaafd. Je hebt er dus niet alleen wat aan als je aan atletiek doet, ook in je normale leven heeft training voor atletiek een goede invloed. Een lijstje met onderdelen die beoefend kunnen worden laat zien hoe veelzijdig atletiek is: 

Sprint/hardlopen  40, 60, 80, 100, 200, 300, 400 meter

Hordelopen         80, 100,  110, 200, 
                           300, 400 meter horden

Springen                      Verspringen, Hoogspringen, Hink-stap-springen, Polsstokhoogspringen

Middenlange afstand    800, 1500, 3000, 5000, 10000 meter en 1500, 2000 en 3000 meter steeple

Werpen                        Kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, kogelslingeren, gewichtwerpen

Lange afstand              10, 20, 30, 40, 50, 60 kilometer, ¼, ½ en hele marathon

 ATLETIEK IS GEEN GROEPSSPORT

FOUT. Atletiek is bij uitstek een sociale sport. Alle trainingen worden in groepsverband getraind en vooral bij de jeugd wordt veelal aandacht besteed aan groepsprocessen en sociale vaardigheden. We kunnen zelfs stellen dat dit beter vorm krijgt dan bij bekende teamsporten, daar staat toch vaak rivaliteit (voor bijvoorbeeld de positie) centraal en borg voor foutief gedrag. Het is zelfs fout om te denken dat atletiek geen teamsport is, vanaf 12-jarige leeftijd zijn er voor alle categorieën competitie enorm belangrijk en stimuleert alle leden deel te nemen op zijn/haar favoriete onderdeel, jaarlijks scoren onze teams door fantastische inzet van trainers, ploegleiders en natuurlijk atleten, hoog in de nationale competities . Pupillen (tot 12 jaar) worden op hun beurt gestimuleerd om deel te nemen aan regionale medaillewedstrijden. Zo worden ze langzaam onder begeleiding van hun trainer bekend gemaakt met wedstrijdatletiek.

ATLETIEK WORDT ALLEEN IN DE ZOMER GEDAAN

GELUKKIG NIET. De atletiekbaan is het hele jaar in gebruik. In tegenstelling tot veel andere sporten, kent atletiek geen winterstop en dat mag best eens een keer gezegd worden. Tijdens de zomervakantie gunnen we onze trainers even een aantal weken rust, om dan na de vakantie weer fris en uitgerust de training weer te hervatten. Tijdens de winter wordt er op de baan hard gewerkt aan de opbouw voor weer een fantastisch zomerseizoen, met weer nieuwe persoonlijke records. Regionale crosswedstrijden in natuurgebieden zijn dan een welkome afwisseling. En voor degenen die niet van de modder houden, worden in de regio en daarbuiten natuurlijk indoorwedstrijden georganiseerd.

ATLETIEK IS NIET LEUK

FOUT. Voor niet alle atleten staat de persoonlijke prestatie centraal. Velen zijn lid om er eens lekker met anderen op uit te trekken, door middel van sport en spel bezig te zijn, af te vallen, conditie op peil te houden. Daarom worden er voor alle leeftijden allerlei extra activiteiten georganiseerd; funmeerkampen, spettertrainingen en pupillenkampen. Uit de atletiek zijn tientallen groepjes voortgekomen die nog jaarlijks met elkaar optrekken zelfs lang nadat de sport vaarwel is gezegd.

 

MET ATLETIEK KAN EEN ENKELING WINNEN

MAAR. Aan het einde van de wedstrijd is er maar eentje die de eerste plaats inneemt, maar de glorie is er voor elke andere deelnemer. Alles wat je doet doe je zelf en wordt door jury netjes opgemeten. Elke wedstrijd kun je dus zelf je eigen doelen zetten  en persoonlijke records  verbeteren. Voor de pupillen en junioren tot 15 jaar zijn er zelfs speciale medaille wedstrijden. Bij deze wedstrijden wint iedereen! Op oudere leeftijd kies je zelf je favoriete onderdeel, en dat kan een onderdeel zijn waarop jij uitblinkt en de sterren van de hemel gooit, rent of springt. Juist omdat je zelf de prestatie levert kun je elke keer weer “winnen”.

VIJF REDENEN

De voorgaande 5 vooroordelen vormen juist 5 redenen om bij atletiek te gaan; zomer en winter gezellig met een groep allerlei leuke onderdelen beoefenen  en daarop/daardoor je prestaties verbeteren. Ben je geïnteresseerd en je wilt de smaak van atletiek proeven?

Kom dat op een trainingsavond (met je ouder/verzorger) naar de baan, meldt je bij de trainer, je mag een hele maand gratis meetrainen. Als je het zo leuk vindt als wij zeggen dat het is dan kun je lid worden. Vraag dan aan de trainer een lidmaatschapsformulier en sluit je aan bij de gezelligste atletiekvereniging van Heerde en omstreken.

Kijk maar eens op Informatie jeugd