Nieuws

Dinsdag 31 December 2019

Zou er een beetje animo zijn voor een cross op een maandagavond, eind december. Dat was de vraag voor de organisatie. De dag na Kerst doet het traditioneel goed, maar maandagavond de 30e?  Het antwoord was duidelijk: JA! De voorinschrijving ging al goed en gisteravond waren er ook nog flink wat na-inschrijvingen. In totaal konden er 290 inschrijvingen worden genoteerd, weer flink meer dan vorig jaar.

Voor velen was het gister bij aankomst nog even spannend: “kan er wel gelopen worden?”, vroeg men zich af. De verlichting brandde namelijk niet. Af en toe sprong de verlichting aan om vervolgens net zo snel weer uit te springen. Maar een technicus  kon het euvel tijdig verhelpen en zo kon de cross op het geplande tijdstip van start gaan.

750 meter 
Een mooie groep kinderen (in de leeftijd tot en met 8 jaar) ging als eerste van start voor een wedstrijd over 750 meter.  Isa Schoonhoven (De Gemzen) ging er als een speer vandoor, behield de hele wedstrijd de leiding en had op de meet 1 seconde voorsprong op Pepijn van Putten van Isala ’96. Sara Slabbekoorn uit Zwolle en Jasmijn van Nieuwenhoven (Gemzen) mochten met Isa op het podium en Bram van Dalfsen (van THOR, Roosendaal) en Jort de Weerd uit Ommen met Pepijn.

1500 meter
Bij de jeugd van 9 t/m 12 jaar, die 2 ronden van 750 meter mochten afleggen, stond een verrassend grote groep kinderen aan de start. Een kwintet PEC-atleetjes nam direct de leiding, op de voet gevolgd door Noëmi Blankvoort van De Gemzen. Halverwege nam Noëmi zelfs even de leiding maar uiteindelijk moeste ze de groen-wit gestreepte shirts laten gaan. Thijs ter Maat (PEC) kwam als eerste over de meet, gevolg oor clubgenoten Boyd Steur en Jesper Pauw. Sara Meijer (ook PEC) won bij de meiden, op 10 seconden gevolgd door Noëmi en daar weer 12 seconden achter eindigde Fiona ten Grotenhuis van Cialfo als derde.

4 km
Dan de afstand met verreweg de meeste deelnemers: de 4 km, ofwel 2 ronden van 2 km. Ruim 150 deelnemers en dat is eigenlijk te veel. Niet dat de lopers niet genoeg ruimte hadden, dat viel best mee; nee, het wordt dan lastig om alle atleten te registreren bij de finish. Er wordt immers zonder chips gelopen. De lopers kregen voor het eerst te maken met de “Van Werven bult”, een metershoge klim die afgelopen jaar is gerealiseerd op dit parcours. Dat maakte het toch al pittige parcours nog pittiger.

Vanaf de start nam Bas Mekking (Cialfo) de leiding en stond die niet meer af. Met een flinke voorsprong won Bas de cross bij de mannen. Daarachter was het spannender: Mike Bastiaan en Mark Hakbijl vochten een fel duel uit om de 2e plaats. Ze kwamen nagenoeg gelijk over de finish. Het maakte voor de uitslag echter niets uit want Mike werd 1e bij de mannen senioren en Mark werd (achter Bas) 2e bij de mannen 40. De Gemzen-atleten Gijs van de Wetering en Daniël van den Esschert liepen een hele goede cross en werden 2e en 3e bij de mannen senioren. Roel-Jan Heeringa van PEC 1910 liep naar een mooie 3e plaats bij de mannen 40.

Bij de vrouwen ging de overwinning ook naar Cialfo: Iris Bredewolt liep een knappe race en had op de meet 30 seconden voorsprong op clubgenote Eveline Houtman. Malou Eisen (BB Lopers) volgde op 5 seconden van Eveline. Maureen Houtman mocht op de hoogste tree plaatsnemen bij de vrouwen 40, clubgenote, en trainster van de Loopgroep Elburg, Hermine van ’t Hul eiste de 2e plaats op en “brons” was er voor Krista van Os (BB Lopers).

8 km
Op de slotafstand, de 8km, stonden wat minder lopers aan de start. Maar de kwaliteit mocht er zijn. Er werd hard gelopen, met name door Taco Schaaf (BB Lopers) die ruim binnen de 30 minuten bleef en een voorsprong had van ruim een minuut op clubgenoot Falco Olivier. Marcel de Bats (Cialfo) en Ewout de Vos (Gemzen) leverden een mooie strijd om de 3e plaats. Marcel trok aan het langste eind. Klaas van Pijkeren uit Dronten was de verrassende winnaar bij de mannen 40. Hoewel, verrassend….… de vorige jaren eindigde Klaas ook voorin. Maarten Nieuwenhuis (BB Lopers) en Andre Plette uit Oosterwolde werden 2 en 3 in deze categorie.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Annet Bultman (Gemzen). Met een ruime voorsprong trok zij de overwinning naar haar toe. Annemiek Klein (BB Lopers) zegevierde bij de vrouwen senioren, gevolgd door Iris Bakker (Gemzen) en Chantal Lokhorst uit Enschede. Bij de vrouwen 40 vergezelden  Hetty Wierenga-Groen en Germien Krul (BB Lopers) Annet op het podium.

Alle deelnemers gingen naar huis met een zakje oliebollen van nummer 1 in oliebollen bakkend Nederland: Bakkerij Jonker.

Het was een topavond! 

Bekijk hier de uitslagen en hier de foto's van Monique en Aalt Wensink

                         De "Van Werven Bult" leverde fraaie plaatjes op (foto Monique Wensink)Bekijk alle nieuws berichten