Nieuws

Zondag 19 Januari 2020

Afgelopen week stond dit bericht in de krant:

Of dit een stimulans was voor de deelnemers om toch maar snel het bos weer uit te zijn, weten we niet. Maar feit is wel dat er veel persoonlijke records sneuvelden en zelfs 4 parcoursrecords. Het meest in het oog springende record was dat van Danny Koppelman op de halve marathon. De 22 jarige atleet uit de stal van Cor Bronk (ACO van Elderen) haalde maar liefst 5 minuten af van het toch niet misselijke record van Gertjan Liefers (1.10.39 uit 2015). Het nieuwe record is 1.05.36, een absolute toptijd.

Nadat Danny gefinisht was, moest er even gewacht worden op de volgende binnenkomers. Jan Schra (BB Lopers) was de eerstvolgende in een nog steeds snelle 1.13.35, op 14 seconden gevolgd door de man die zijn parcoursrecord kwijtraakte: Gertjan Liefers. Gertjan streek daarmee wel de zege op bij de mannen 40. De 4e binnenkomer en 3e bij de mannen senioren was Maarten Mast (Flevo Delta), die met een lage 1.16 ruim 2 minuten van z’n p.r. afhaalde. Jeroen ten Klooster (BB Lopers) toonde z’n vorm door onder de 1.20 te blijven, hij werd op korte afstand gevolgd door Klaas van Pijkeren uit Dronten. Beide mannen maakten het podium bij de mannen 40 compleet.

Bij de vrouwen waren de eerste 2 plaatsen voor vrouwen 40! Hellen Berger-de Vries (BB) was voor het derde jaar op rij de snelste vrouw. Met 1.25.12 beef ze ruim verwijderd van haar eigen parcoursrecord, maar het was ruim voldoende voor de zege. Jacqueline Rustidge (AV Isala) volgde op ruim 4,5 minuut. Maureen Houtman (Gemzen) was de 3e bij de vrouwen 40 in 1.34.12.  Snelste bij de vrouwen senioren was Herlinde Roke uit Amersfoort in 1.32.14, voor Sanne Pluim uit Zwolle en Hester van Oene uit Hattemerbroek.

Op deze halve marathon verbeterden de Gemzen Cees Boeve, Jan Blaauw, Jeannet Kommer, Mirjam Braakensiek, Jantina van den Bosch, Hetty Wierenga-Groen, Joost van den Brink, Aaltje Post, Ineke van Heerde en Clarine Velthuis hun p.r.

Ook op de 10 km bij de mannen viel er een parcoursrecord te noteren. Taco Schaaf van de BB Lopers was hier verantwoordelijk voor. Zijn 32.27 betekende niet alleen een verbetering met 11 seconden van dat record (was 32.38 van Arne Mulder), maar ook van zijn eigen p.r. met een minuut!  De nummer 2, Robert Gerritsen uit Vroomshoop, bleef net boven de 33 minuten en de nummer 3, Falco Olivier van de BB Lopers, mocht met 33.54 ook tevreden zijn.

Marina van Dijk (NTB), vorig jaar goed voor het parcoursrecord (36.06) bij de vrouwen, bleef daar dit jaar met 37.47 een eindje van verwijderd. Het was echter wederom wel goed voor de overwinning. Suzanne Brummel (Cialfo) noteerde met 38.34 ook een heel mooi persoonlijk record. Susan van Ravenhorst uit Zwolle mocht bij de vrouwen senioren op de 3e tree van het podium.

Bij de mannen masters 40 was Maarten Nieuwenhuis (BB Lopers) het rapste in 35.53, Peter van den Hengel uit Deventer en Michel Blaauwgeers (BB Lopers) maakten het podium compleet.  Annet Bultman (De Gemzen) was met 41.35 clubgenote Hermine van ’t Hul (42.22) de baas  en 3e bij de vrouwen 40 werd Corina Wierbos uit Nieuwleusen (43.41).

Ook hier waren er Gemzen die hun p.r. verbeterden: Robin Meima, Arjen Velthuis, Bertine Engelsman, Bas Grotenhuis, Peter de Rooy, Hans van der Weerd, Jolien Kleis, Gert Knijnenberg en Coby Knijnenberg verbeterden hun p.r. soms met vele minuten. Henk Poot was zelfs 6 minuten sneller dan 2 weken geleden, toen hij weer z’n eerste 10 sinds lange tijd liep.  

De laatste 2 parcoursrecords werden gelopen op de 5 km. En beide keren was daar een atleet van ACO van Elderen verantwoordelijk voor. Aline Kootstra liep bij de vrouwen naar een hele snelle 17.48 (was 18.06 van clubgenote Yvonne Meijer) en William van Eeken liep de tijd (16.25) van Bas Mekking (Cialfo) uit de boeken; hij liep bijna een minuut sneller: 15.29. Bas bleef met 16.05 zelf ook nog onder zijn oude toptijd en werd zo 1e bij de mannen 40. Tim den Besten en Remco Akse (beide BB) werden 2 en 3 bij de mannen senioren en Olaf Bos uit Nijmegen en Erwin van Heiningen van AV ’34 2 en 3 bij de mannen 40. Alle 4 liepen ook “in de 16-minuten”.  

De atletes van ACO van Elderen domineerden de 5 km want  Yvonne Meijer was met 18.33 de snelste bij de vrouwen 40 en Harriët van ’t Oever en Marije Dankelman volgden daar kort achter als 2 en 3 bij de vrouwen senioren. Krista van Os (BB Lopers) en Anne van Schuppen (Cialfo) maakten het podium bij de vrouwen 40 compleet.

Gemzen-atleten Jeroen Kwakkel en Marcel van den Bosch toonden ook vorm: Jeroen liep een hele knappe 17.12 en Marcel verbeterde zich naar 17.15. Andere Gemzen die verrasten waren Rob van Vliet en Gé van de Beek.

Op de 2500 meter voor jeugd van 11-15 jaar kwamen uiteindelijk toch nog de nodige inschrijvingen binnen zodat er met een mooie groep gestart kon worden. Het waren 2 meisjes die het eerst weer terug waren op de baan: Nora Assink (ACO) en Iris Bredewolt (Cialfo). Iris won in de sprint, maar deed, naar later bleek, buiten mededinging mee.  Esmee Vis en Elodie van Arken (beiden Gemzen) kwamen dus als 2 en 3 in de uitslag. Maikel Potkamp (Gemzen) was de snelste jongen in 9.52, hij bleef Jim van Emmerik (Cialfo) en Hendrik Olthuis (Gemzen) voor.

De zusjes Huijsmans uit Wilsum gingen snel van start op de 1000 meter. Naëll wist het hoge tempo vol te houden en finishte in een mooie 3.32. Julynn, nog voorbijgestoken door Nout Meijer (ACO) en Daan van der Sluis (PEC), bleef net binnen de 4 minuten. Merel van der Haar (Gemzen) werd mooi 3e. Achter Nout en Daan werd Thijs van der Heijden uit Epe 3e bij de jongens.  

Bij de 400 meter voor de jongens van 3 t/m 8 jaar met 23 deelnemers een mooi startveld. Pepijn van Putten van Isala ’96 soleerde overtuigend naar de overwinning, voor Jort de Weerd (Ommen) en Philip Okek (Gemzen). Bij de meisjes waren de eerste 2 plaatsen voor de Gemzenatletes Iva Prins en Jasmijn van Nieuwenhoven. Met 1.26 en 1.29 liepen ze snelle tijden. Liz Meijer (ACO) pakte het brons.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde loop, waarbij het wel zo is dat het deelnemersaantal tegen grenzen aanloopt. Mogelijk dat er bij de volgende editie enkele wijzigingen plaatsvinden. Maar het mooie parcours blijft natuurlijk onveranderd.

Met dank aan Marleen van Hoorn en Monique en Aalt Wensink voor de prachtige foto’s.

Bekijk hier de uitslagen.Bekijk alle nieuws berichten