Nieuws

Zondag 20 Januari 2019

Het was gister feest in het Zwolse Bos: loopfeest. De deelnemers genoten van het mooie parcours en het mooie weer (met dat laatste moet je natuurlijk wat geluk hebben). “Wat een prachtig parcours”, was een veelgehoorde opmerking toen de deelnemers over de finish waren. Inderdaad is de Atlantisdata Zwolse Bos Loop een prachtige loop en hardlopend Nederland begint dat nu ook te ontdekken. De deelnemers komen uit het hele land. De halve marathon, heel geschikt voor degenen die zich voorbereiden op een marathon, was in trek maar ook de 10 km had veel deelnemers aan de start.

Halve marathon: 5e zege in 6 jaar voor Gayri Hawery
Op de hoofdafstand, de halve marathon, stonden de winnaars van de laatste 5 edities aan de start: Gayri Hawery (4 x winnaar) en Gertjan Liefers (1 x winnaar). Zoals altijd ging Gayri weer als een speer van start (de eerste km ging in 3.03 !) en na 2 km had hij al een flinke voorsprong. Het is dan altijd even afwachten hoe dat na 5 km is, maar daar was de voorsprong nog gegroeid. Op dat moment was al duidelijk wie de winnaar zou worden. Gayri liet de klok stilstaan op 1.15.08. Gertjan werd 2e overall en 1e bij de mannen40 in 1.17.35. En zijn parcoursrecord (1.10.39) bleef onaangetast. Jan Schra was de 3e finisher, voor de sterk lopende masters Jeroen ten Klooster en Bas van Beek. Ronald Nooteboom uit Apeldoorn werd derde bij de mannen senioren voor het aanstormend talent Gijs Remmers uit Wapenveld.

Bij de vrouwen was het een spannende strijd, tenminste: die om de tussensprint na ruim 5 km (waar een mooie smartwatch te winnen was). Na 2 km waren het Hinke Schokker (AV Friesland) met in haar kielzog Hellen de Vries die als eersten het Zwolse Bos indraaiden. Maar Hinke nam afstand van Hellen (die bij het verlaten van de baan ten val was gekomen) en won de tussensprint. Ze ging met een lekkere voorsprong de grote ronde in. In die grote ronde (van 16 km) draaiden de rollen echter om want het was uiteindelijk Hellen die als eerste uit het bos kwam en de overwinning opeiste in een fraaie 1.21.50. Hinke finishte 50 seconden later als 2e. Op de derde plaats was het Monique Fibbe (De Gemzen) die zich opnieuw verbeterde en met 1.30.19 het ruim 23 jaar oude clubrecord van Warry Kooistra bij de vrouwen 35 met 4 seconden scherper stelde. Irma Heeren en Jacqueline Rustidge gingen lang gelijk op bij de vrouwen 40. Jacqueline nam uiteindelijk afstand en won in 1.26.02, op 42 seconden gevolgd door Irma. Ook hier een Gems op de 3e plaats: Maureen Houtman bleef met 1.32.36 net boven haar p.r.

Op de halve zagen we ook fraaie prestaties van de Gemzenleden Erwin Bredewolt (1e halve) en Anne Docter en Jantina van den Bosch (p.r. verbetering met 15 a 20 minuten). Daarnaast werden er nog meer persoonlijke records geboekt.

10 km: parcoursrecord Marina van Dijk
Op de 10 km trok Marina van Dijk van Altis de aandacht. Met 36.06 verbeterde ze namelijk het parcoursrecord (36.50) bij de vrouwen van Mireille Baart. Het leverde haar een bonus én een persoonlijk record (denken wij) op. Marina had flink afstand genomen want er moest 4 minuten worden gewacht op nummer 2, Saskia Schutte (Cialfo) die met 40.12 toch ook een hele mooie prestatie leverde en daarmee eerste werd bij de vrouwen 40. Een minuutje daarachter kwam Annet Bultman (De Gemzen) als derde (en tweede bij de vrouwen 40) over de streep. Haar 41.11 is volgens de Age-Grading-tabel te vergelijken met 36.00 voor een seniore van 25. Met Hermine van ’t Hul stond er bij de vrouwen 40 nog een Gems op het podium wat bij de vrouwen senioren werd gecompleteerd door Corien van der Bijl (41.15) van AV Veluwe en Wilma van der Geer (41.27) van de Warmlopers uit Zwolle.

 

 

Bij de mannen stond er geen maat op William van Eeken van AC van Elderen; met 32.53 bleef hij slechts 15 seconden verwijderd van het parcoursrecord. Op een ruime minuut eindigde Jay Sauer (Cifla) als 2e (maar eerste bij de mannen 40), kort voor Willard Bredewold (BB Lopers) die met 33.59 ook nog binnen de 34 minuten bleef. Sander Kloosterziel (PEC 1910) werd met 34.11 3e bij de senioren, terwijl Bas Mekking (De Gemzen) met 34.15 knap 2e werd bij de mannen 40. Daar werd Rob Detert Oude Weme 3e. Ook op de 10 km de nodige persoonlijke records wat aangeeft dat de omstandigheden goed waren.

5 km: spannende finish
Op de 5 km waren het ook de vrouwen die de aandacht trokken. En dan met name de ACO van Elderen atletes Aline Kootstra en Yvonne Meijer. De strijd werd beslist in een felle eindsprint waarbij het verschil op de meet 9-honderdste was in het voordeel van Yvonne. Met 18.06 verbeterde zij het parcoursrecord (18.25), vorig jaar gevestigd door Linda Ooms. Op plaats 3 bij de vrouwen senioren ook een ACO van Elderen atlete: Marieke ten Brinke.

Marion Hofenk (Cialfo) was bij de vrouwen 40 duidelijk de sterkste: met 20.34 noteerde zij een uitstekende tijd. Fenneke Vierhuizen uit Zwolle volgde op een ruime minuut terwijl de derde plaats voor Amyke Veurink, eveneens uit Zwolle, was. Opvallend was ook de 4e plaats van Gemzen-juniore Evelien Houtman die zich met 21.05 ruim verbeterde.

Bij de mannen waren het de BB-lopers Jan Pullen, Remco Akse en Henk Slager die er al snel tussenuit trokken. In die volgorde kwamen ze ook als eersten binnen, waar het onderlinge verschil een goeie 70 meter was. Een opvallende prestatie leverde ook weer de 55-jarige Gemzenatleet Jan-Pieter Mondria. Zich voorbereidend op het NK Indoor Masters en daarna het WK Indoor Masters (in maart in Polen), was dit een tussendoortje. Zijn 17.32 (Age Grading: 14.49) was van een hoog gehalte. Erwin van Heiningen (AV ’34) en Robert Reitsema (Isala ’96) vergezelden Jan-Pieter op het podium.

2500 meter: voetballers verrassen
Dit jaar was er voor het eerst een 2500 meter voor jeugd van 11 tot 16 jaar. De deelname van een compleet voetbalteam van VV Heerde zorgde er voor dat er een mooie groep aan de start stond. De voetballers verrasten want Angelo Bruggeman en Milan de Groot kwamen als 1 en 2 over de meet. En dat in een mooie tijd onder de 10 minuten. Dat bleef ook Gemzenatlete Iris Bredewolt die op slechts 4 seconden eerste werd bij de meisjes. Clubgenotes Ella van den Bosch en Esmee Vis werden 2 en 3 terwijl Stein Reinhard (Gemzen) 3e werd bij de jongens.

1000 meter: zeges voor Noëmi en Hendrik 
Was het vorige week nog Mente Kommer die Noëmi Blankvoort voorbleef in de cross, gister waren de rollen omgedraaid.Noëmi pakte direct de leiding en bouwde dat gestaag uit. Ze won onbedreigd in 3.53. Mente volgde op 9 seconden terwijl Sofie Wezeman uit Kampen derde werd. Hendrik Olthuis ging bij de jongens snel van start. De eerste 200 meter gingen in 36 seconden. Trek je dat door dan loop je 3 minuten. Dat lukte niet, maar met 3.43 bleef het verschil met nr 2 Jorn Smalbrugge uit Hasselt, die plaatsgenoot Silvan ter Bruggen met 1 seconden aftroefde, 11 seconden.

 

 

400 meter: Juda en Sara winnen
De dag begon met de 400 meter voor de jeugd t/m 8 jaar. Zoals we inmiddels gewend zijn nam Sara Kwakkel (Gemzen) direct de leiding. Zij hield deze tot de streep vast, hoewel het verschil met clubgenote Isa Schoonhoven klein bleef: 1.20 om 1.24. Zaré de Ruiter, sinds kort ook bij De Gemzen, werd knap derde. Bij de jongens was het verschil wat groter; Juda Meijer uit Zwolle werd hier eerste, gevolgd daar Sam Panman (PEC 1910) en Joshua Knijnenberg uit Heerde.

De organisatie en de sponsor kunnen terugzien op een fantastisch mooie dag waarbij met 730 inschrijvingen een ruim deelnemersrecord werd geboekt.

Er zijn weer vele fraaie foto’s gemaakt door Aalt en Monique Wensink. (album 1, album 2)

Graag tot onze volgende loop: de cross in Hattem op 16 februari (let op: voorinschrijven) en daarna de Leadax-Run in Wapenveld (16 maart). Liefhebbers kunnen tussendoor (op 23 februari) ook nog meedoen aan de Waterwingebiedloop in Wezep (een loop voor leden en niet leden die voor leden meetelt voor de jubileumcompetitie.Bekijk alle nieuws berichten