Nieuws

Zondag 17 Februari 2019

Na vele jaren achter de Ossenberg en een paar jaar de ATB-crossbaan in Oldebroek was het tijd om een nieuw crossparcours te vinden. WOC-lid Arie Verhoef ging op zoek en herinnerde zich trainingen rond de Trijselenberg in Hattem. Hij ging op verkenning uit en zag mogelijkheden om het daar eens een keer te proberen. Gister hebben we het resultaat kunnen zien. Een prachtig gebied met vele hoogtemeters, pittige beklimmingen en steile afdalingen. Wanneer je het loopt denk je “wat doe ik mezelf aan?” Wanneer je gefinisht bent denk je:  wat was het mooi!”. Het was een cross zoals een cross behoort te zijn: lekker zwaar!, was een vaak gehoorde opmerking. Kortom: het was zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.  

Deze Molecatencross was de 4e en laatste wedstrijd van de Gelders-/Overijsselse Crosscompetitie. In diverse categorieën was deze 4e wedstrijd ook beslissend voor de eindstand. Bij de meisjes pupillen C, de eerste start van de dag, ging Lisette Veldkamp van Cialfo na 3 wedstrijden aan de leiding. Maar de nummers 2 en 3, Isa Schoonhoven van De Gemzen en Merel Geursen van Athlos, konden bij winst ook nog met de algehele overwinning gaan strijken. Isa Schoonhoven bleek gister duidelijk de sterkste en werd daarmee niet alleen winnares van de Molecatencross maar ook van de competitie.

Hetzelfde zagen we bij de jongens pupillen C. Daar had Jesse Koornstra van Athlos de beide eerste wedstrijden gewonnen. Pepijn van Putten van Isala ’96 was toen tweede. Vorige maand in Epe waren de rollen omgedraaid en ook gister bleek Pepijn de beste. En omdat de laatste wedstrijd bepalend is, werd Pepijn winnaar van de competitie.

Bij de jongens pupillen B was de strijd na de derde wedstrijd al beslist. Na overwinningen in de eerste beide crossen en een tweede plaats in Epe kon Koen de Vries van Isala ’96 de overwinning niet meer ontgaan.  Toch werd er volop strijd geleverd. Net als vorige maand won Joshua Gooijer van PEC 1910. Maar omdat Joshua de eerste cross als derde was geëindigd en de tweede moest laten schieten kwam hij net een punt te kort (of beter: had hij net een punt te veel).

Bij de meisjes pupillen B was het ook al beslist: Sara Kwakkel van De Gemzen won de eerste 3 wedstrijden en ook gister was ze ongenaakbaar. Met een voorsprong van 20 seconden op nummer 2 won ze ook gister.

De meest spannende wedstrijd was die bij de meisjes pupillen A. Eerste en tweede jaars liepen samen. En zowel bij de eerste als de tweede jaars waren er nog 2 kanshebsters. Bij de meisjes eerste jaar had Jenneke Heere van Cialfo de beide eerste crossen gewonnen en Magali Kanis van De Gemzen de derde. Omdat beiden ook een keer tweede waren geworden was de winnares van gister ook automatisch winnares van de competitie. Bij de tweedejaars had Mente Kommer van De Gemzen twee keer gewonnen en was ze een keer tweede en Anouk Heere van Cialfo was een keer eerste en twee keer tweede geworden. De winnares was ook hier dus automatisch winnares van de competitie. Bij de start nam Magali Kanis brutaal de leiding, na 700 meter was het Anouk Heere die als eerste boven kwam op de Trijselenberg en in de laatste 200 meter gingen Anouk, Magali, Mente en ook Noëmi Blankvoort van De Gemzen met z’n vieren gelijk naar de finish. Het werd in de laatste 10 meter beslist: Mente Kommer passeerde de streep als eerste met direct daarachter Anouk en Noëmi. Dat was dan direct ook de volgorde in het eindklassement. Magali bekroonde haar hele goede wedstrijd met de overwinning bij de eerste jaars en de eindoverwinning in de competitie.

Bij de jongens pupillen A eerste jaars kon niemand van de deelnemers Noud Kanis van Isala ’96 nog bedreigen. Noud was ook gister de sterkste. Bij de tweedejaars was het echter wel heel spannend: Simon van de Pol van PEC 1910 had dan wel twee keer eerder gewonnen, Lars Hansman van Isala ’96 had aan een overwinning ook genoeg voor de algehele overwinning. De jongens maakten er een hele spannende strijd van maar uiteindelijk ging de overwinning naar Simon.

Bij de jongens D eerste jaars was het ook allerminst beslist. Zowel Josse Kampen (Isala ’96), Merijn Sol (Flevo Delta) als Twan van der Weiden (Athlos) maakten nog kans. De overwinning gister was voor Tristan de Haan (Athlos) maar Merijn Sol had aan de tweede plaats genoeg voor de zege in de competitie.  Bij de tweede jaars moest Maikel Potkamp (De Gemzen) zorgen dat hij bij de eerste 3 eindigde. Dat deed hij ook, maar een valpartij maakte het wel spannend. Maar de derde plaats was dus voldoende voor de overwinning in de competitie. Matthijs Onink van AV NOP kwam gister als eerste over de streep.

Bij de meisjes D was de strijd al beslist voor de wedstrijd van gister: zowel Naëll Huijsmans (eerstejaars) van Isala ’96 als Evi Falkena (tweedejaars) van Flevo Delta hadden de eerste 3 wedstrijden gewonnen en waren dus al verzekerd van de overwinning in de competitie. Ook gister wonnen Naëll en Evi in hun categorie.

Tessa Harbrink van PEC 1910 was gister duidelijk de sterkste bij de meisjes junioren C. Het bracht haar ook de eindoverwinning in de competitie voor Nora Assink van Spurt ’88. Ook bij de Jongens C ging de eindoverwinning naar Zwolle. Thomas Reining won zijn derde wedstrijd en dat was voldoende.

Ook bij de B-junioren was de strijd al beslist: Hakim Riadi van SISU (Almelo) had de eerste 3 wedstrijden gewonnen en hoefde de cross alleen maar uit te lopen. Dat deed hij ook. Kjell de Groot, 3 x tweede, was gister de snelste. Rianne Breugem van Athlos had ook al 2 x een 1 achter haar naam staan. Daar voegde ze er gister nog een aan toe zodat ook zij met de maximale score de eindoverwinning pakte.

Bas de Jong van PEC 1910 was bij de jongens A ook al zeker van de overwinning. Ook gister was hij de snelste. En bij de meisjes A liet Eveline Houtman van De Gemzen zien een sterke ontwikkeling door te maken. Met haar overwinning gister pakte ze ook de eindzege in de competitie.

Op korte cross (2500 meter) bij de mannen bleek Raimo Westerhof (Athlos) de sterkste, terwijl Marcel van den Bosch van De Gemzen de beste was bij de Mannen 40, voor clubgenoot Gerard Kroes. Irene Bijman (Isala ’96) pakte met haar overwinning in de cross gister ook de zege in het eindklassement. Angelique van Ommen van De Gemzen werd knap derde in de eindstand. Esther Zoon bleek met 3 zeges in 4 wedstrijden de sterkste bij de vrouwen 40, voor clubgenote Marieke Sol en Gemzenatlete Arjanne Rorije-Lever.

De laatste start van de dag was voor de kilometervreters: 4 of 5 keer de Trijselenberg op en af. Bas Mekking (De Gemzen) liep solo naar de overwinning in de wedstrijd en naar de eerste plaats bij de mannen 40 in de competitie. Ruben Postma (Athlos) kwam in de laatste ronde nog wel dichterbij maar kon Bas niet meer bedreigen. Dat hoefde ook niet want Ruben had aan de tweede plaats voldoende voor de winst bij de mannen senioren. Monique Fibbe (De Gemzen) was gister de snelste vrouw en won daarmee ook de competitie. Dat deed Maureen Houtman (Gemzen) bij de vrouwen 40 en bij de vrouwen 50 was Annet Bultman (Gemzen) duidelijk de sterkste. De overwinning in de competitie ging echter naar Annet Buitenhuis, ook van De Gemzen. Hetty Wierenga-Groen (Gemzen) pakte brons bij de vrouwen 40.

Aan deze cross waren ook de clubkampioenschappen verbonden. De volgende Gemzen werden clubkampioen: Isa Schoonhoven, Irjan van Ommen, Sara Kwakkel, Job Keppel, Magali Kanis, Mente Kommer, Gerrit Wensink, Diane Wensink, Elodie van Arken, Maikel Potkamp, Esmee Vis, Eveline Houtman, Gijs van de Wetering, Hubert Bögemann, Maureen Houtman, Monique Fibbe, Annet Bultman, Bas Mekking, Sander Klaassen, Marcel van den Bosch, Iris Bredewolt en Arjanne Rorije-Lever.

Door Ronald Nijland en Wim Potjes zijn enkele sfeerfoto's gemaakt.

Graag tot ziens bij de Leadax-Run op 16 maart in Wapenveld.Bekijk alle nieuws berichten