Nieuws

Zondag 9 Februari 2020

Afgelopen vrijdag is Jan Bogaard in het zonnetje gezet tijdens de verkiezing Sportman van het jaar in de Gemeente Oldebroek. Jan is op zijn 38e levensjaar begonnen met het lopen van marathons. In de 30 jaar daarna heeft Jan een behoorlijke marathongeschiedenis opgebouwd, zowel in de regio van gemeente Oldebroek als daar buiten. Ook heeft Jan enkele internationale marathons gelopen.

Hoewel hij veel verschillende marathons heeft gelopen is er één marathon die er uit springt, dat is de marathon op Terschelling: op zondag 3 november 2019 liep hij daar voor de 10e maal de welbekende afstand van 42,195 km tijdens de jaarlijkse Berenloop van Terschelling. Dat is al een prestatie op zich. Maar voor Jan betekende dat zijn 200ste marathon in zijn loopcarrière. 

In Nederland heeft Jan in bijna alle plaatsen gelopen waar een marathon wordt georganiseerd. Buiten Nederland heeft Jan diverse marathons gelopen in onder andere Berlijn, Gent, Antwerpen, Monschau en New York (zelfs 2 keer). Het hoogtepunt van zijn buitenlandse marathons is de marathon over de Chinese Muur: de Great Wall Marathon in China.

Een ander hoogtepunt in deze marathonlijst is dat Jan ooit een marathon tiendaagse heeft gelopen: tien dagen achter elkaar, elke dag een marathon onder de 4 uur. Dat is ook nog eens een bijzondere prestatie. En in de afgelopen jaren heeft Jan ook een paar keer een 100 km ultraloop gelopen. Elke keer zocht Jan een nieuwe uitdaging.

Enkele jaren geleden  is Jan Bogaard gestart met het organiseren van een Trailrun. Trailrunning wil zeggen ‘off-the-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. De deelnemers prijzen zijn goede organisatie en de prachtige omgeving. Niet voor niets, dat het maximaal aantal deelnemers bij elke evenement dat hij organiseert wordt bereikt. 

Bij Loopgroep Wezep (onderdeel van atletiekvereniging De Gemzen) is Jan Bogaard een van de vaste looptrainers. Met een groep van 25 tot soms wel 40 lopers is Jan Bogaard dan te vinden in een van de woonbuurten van Wezep, in het buitengebied of op de Wezepsche Heide. Mede door zijn afwisselende aanpak en manier van trainen is het altijd gezellig in de groep. Jan begeleidt ook lopers op diverse afstanden in de training naar wedstrijden, en tijdens de wedstrijd zelf.

De titel sportman van het jaar zat er niet in, maar hij werd in het bijzijn van ruim 30 Gemzen wel gehuldigd in de categorie ‘ bijzondere sportprestatie 2019 voor gemeente Oldebroek’. Uit handen van burgemeester Tanja Haseloop ontving Jan een mooie beker.

Een impressie van de huldiging is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=QbFigyuyG2Q 

En bekijk hier de foto's.Bekijk alle nieuws berichten